Forskerene ved EastGRIP borer iskjerner fra bevegelig is. Dette er ikke bare unikt, men avdekker også fortidens klima.
Produsent: UiB

Video: Iskjernene som avslører fortiden

Iskjerner boret ved Grønlands nordøstlige isstrøm kan fortelle oss mye om fortidens klima og framtidens havnivåstigning. I videoen kan du se hvordan forskerne ved EastGRIP jobber.

Forskere ved The East Greenland Ice-Core Project (EastGRIP) har siden sesongstart i april vært travelt opptatt med å hente ut iskjerner fra en av Grønlands raskeste isstrømmer ut mot havet.

Iskjernene fungerer som klimaarkiv for temperatursvingninger og klimagassnivåer for de forrige 100 000 årene. Isen er med andre ord en vertikal tidslinje av fortidens klima, og forskningen er unik i det at iskjernene hentes ut fra den bevegelige isen ved en av Grønlands raske isstrømmer.

Det sesongavhengige arbeidet er en del av det dansk-norske samarbeidet ice2ice, og involverer flere av Bjerknessenterets forskere over de neste fire årene. Du kan lære mer om EastGRIPs iskjerneboring i videoen ovenfor.