North - nyheter

Mars/April  2016

Norskehavet husker bedre enn andre hav

Sak i forskning.no basert på Langehaug og Eldeviks artikkel i Naturen.

I OnarheimVarmt vann styrer vinterisen

I serien "Møt våre unge forskere:  Ingrid Onarheim"
Ingrid forteller her hvordan Isdekket i Arktis har krympet, men ikke like mye over alt og heller ikke like mye hele året.

C bringedalDrevet av vinden

I serien ""Møt våre unge forskere: Carina Bringedal"
I Golfstrømmen strømmer vannet nordover for å erstatte vann som synker i De nordiske hav. Men strømmen drives også av vinden som blåser over havet, og i noen områder kan vinden være den sterkeste drivkraften. Carina Bringedal studerer vindens innflytelse på havsirkulasjonen ved inngangen til Norskehavet.

Tidsskriftet Naturen med temanummer om klimaforskning

Blant bidragene er "Norskehavets hukommelse gjør klimavarsling mulig" av
Helene R. Langehaug og Tor Eldevik.

15. august 2015

Klimaforskning med laser og vannrør

Global oppvarming forrykker balansen i havstrømmene. Nå går petroleums- og klimaforskere sammen for å forstå hva som skjer under Atlanterhavets overflate.
Artikkel i forskning.no om laboratorieeksperimentet til professor Rune Time og senioringeniør Herimonja A. Rabenjafimanantsoa.

7. august 2015

Et sted må grensen gå

"Den berømmelige iskanten har i det siste beveget seg frem og tilbake mellom regjering og storting. Isen i det virkelige Barentshavet synes adskillig mer forutsigbar", skriver Ingrid Onarheim og Tor Eldevik i Forskning viser at... Dagens Næringsliv

20. januar 2015

Barentshavet - helt på grensen

"Vår spådom for denne vinteren er mer is i Barentshavet". Kronikk i Nordlys av Tor Eldevik, Ingrid Onarheim og Marius Årseth

22. - 23. september 2014

Kick-off møte for NORTH prosjektet i Bergen 22. - 23. september, 2014

Prosjektmøtet finner sted på Geofysiske institutt, Universitetet i Bergen, rom Helland-Hansen.

Se programmet her

Her finner du foredragene

22. september 2014

Foredrag ved Bert Rudels (Det finske meteorologiske institutt) i det ukentlige Bjerknes-GFI seminaret.

Tilknyttet lesing:

Havisen redusert også om vinteren
Studie publisert i Tellus, mai 2014

Arktis smelter, Golfstrømmen består
Studie pulisert i Nature Geoscience september 2014

Varme fra sør bestemmer Golfstrømmens forlengelse
Studie publisert i Journal of Climate, desember 2013