Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

DEBATT: (f.v) Moderator Tor Eldevik, Espen Barth Eide, Ingrid Lomelde, Sebastian H. Mernild, Michel Myhre-Nielsen og Ola Elvestuen.   Foto: Terje Mortensen-Arctic Frontiers 2019

«La nordmenn lære oss kunsten å debattere (det holder å se på dem, man trenger ikke kunne språket)»

Undring og beundring. Slik gikk det da en italiensk journalist havnet i en Bjerknes-ledet rotnorsk debatt om de store spørsmålene.

Body

Artikkelen er opprinnelig hentet fra uib.no

7. januar, mer eller mindre tilfeldig – havner Virtuani på Cafe Sånn, der det er kveldsdebatt i regi av Bjerknessenteret og Arctic Frontiers.

Lokalet er fullt, det summer, stemningen er god. Journalisten finner en ledig stol.

På scenen er Bjerkenessenterets nestleder Tor Eldevik i gang med en debatt om hvor Norge egentlig står i det grønne skiftet. I panelet er miljøvernminister Ola Elvestuen (V), Espen Barth Eide (Ap), Ingrid Lomelde (WWF Verdens naturfond), Sebastian H. Mernild (Nansensenteret) og Michel Myhre-Nielsen (Equinor).

Debatten foregår på norsk, men Virtuani observerer det hele med interesse. Han har havnet ved siden av UiBs Kristin Bakken og ber henne om å oversette essensen i det som blir sagt. Rådgiveren ved Forskningsadministrativ avdeling bidrar såpass mye at hun blir skrevet inn i den ferdige teksten som sendes til redaksjonen i Milano.

I artikkelen som Paolo Virtuanihan publiserer – i det som regnes som Italias mest seriøse avis - beskriver han en særnorsk debattform som i praksis er utradert i Italia:

«Forskjellen i politisk standpunkt til de to representantene for regjeringspartnerne og opposisjon gjenspeilet seg også i publikum – til og med jeg, som skjønte lite av det de sa, kunne føle på det. 

Den er allikevel hele tiden begrenset innenfor de grunnrammene, de ikke-skrevne reglene, for en meningsutveksling: Man skriker ikke, man fornærmer ikke hverandre, man lar den andre snakke og så svarer man.

Enkle ting som vi kanskje har glemt, men som er demokratiets fundament.»

 

Foto:   Faksimile: Corriere della Sera
Foto: Faksimile: Corriere della Sera

 

«På et visst tidspunkt, reiser en ung, blond mann seg. Han er iført blå jakke og har en gjennomført sveis.  Han har også to jenter ved siden av seg som sitter tett inntil ham.»

 

«For femten år siden kunne han blitt forvekslet med prototypen av en Berlusconi-tilhenger.»

- Paolo Virtuani, Corriere Della Sera

 

«Han er i stedet en AUF-aktivist som spør publikum om det er noen som er villig til å endre livsstilen sin for å  beskytte klimaet. Halvdelen av publikum løfter hånden.»

Foto:Faksimile: Corriere della Sera
Foto: Faksimile: Corriere della Sera

Noen utvalgte spørsmål fra debatten:

Hender det av venstremann og klimaminister Ola Elvestuen av og til våkner på natten og innser hvilken regjering han er del av?

Tror klimaforskeren Sebatian Mernild at Norge og verden vil lykkes med å nå Paris-avtalen?

Hva er WWF sin rolle annet enn å kjefte?

Er Statoils skifte til å bli Equinor, og å fronte fornybar energi, resultat av et gjennomgående generasjonsskifte i selskapet?

Bør Arbeiderpartiet gå i regjering sammen med Høyre, Espen Barth Eide?

Ja eller nei – kan vi lykkes med grønt skifte, Paris-avtale og fortsatt økonomisk vekst?

Produsent: Arctic Frontiers