The Bjerknes Centre is a collaboration on climate research, between the University of Bergen, NORCE, the Institute of Marine Research, Nansen Environmental and Remote Sensing Centre.

Her er klimaforsker Anne Bjune med en gruppe elever på Upsete høsten 2016. Foto: Patrik Bohlinger

Lær gjennom forskningen

Vi har en god gjeng engasjerte forskere som lager skoleopplegg og tar med seg elever på tur. Våren 2018 sender vi også en gjeng på skoleturné. 

 

Nettside for turspor

Turspor - lær om vær, klima og landskapsformer ute i naturen 

I 2015 støttet Sparebanken Vest oppbyggingen av Turspor - et prosjekt der du kan gå på tur i terrenget og lære noe samtidig. Turene med følgetekst rundt er samlet på nettsiden turspor.h.uib.no 
Siden oppstarten har forskerne flere ganger invitert med seg skoleklasser fra videregående skoler på turer ut i feltet - til en guidet tur i landskapet, feltarbeid og innhenting av forskningsdata, og hvordan dette hører sammen med klimaforskning.

Les også om turen til Upsete i 2016 På sporet av en forgangen tid
 

 

 

Bilde av eksempeloppgaver


Ekte data - regn med naturen

Gjennom prosjektet Ekte data kan du bruke målinger og datasett fra vann, luft og land i matematikk og naturfagundervisningen. Prosjektet er utviklet i samarbeid mellom Geofysisk institutt og Skolelaboratoriet i realfag ved UiB. Oppgavene er knyttet til hav, is, vær og klima, og blir stadig utviklet videre. 
Nettsiden finner du her ektedata.uib.no
Les om Ekte data her - Ekte data inspirerer

 

 

Nettsiden UndervisningomArktis.w.uib.no

Arktis i skolen - IGLO

På jakt etter undervisningsmateriale spesielt for Arktis?
Nettplattformen IGLO, er utformet av klimaforskere ved Bjerknessenteret, UiB og Københavns Universitet. Her samles materiale fordelt på en rekke fagområder. 

Materialet består som eksempel av grafer, animasjoner, videoer, oppgaver, feltarbeid.  Naturfag og temaområder spenner klimamodellering, vannets kretsløp, global oppvarming og sjøis, for å nevne noen. 

Kontakt forsker Anne-Katrine Faber 
Les mer her

 

Logo for tograder.noMagasinet 2°C

Vi samarbeider med Norsk Klimastiftelse om magasine 2°C som presenterer oppdatert kunnskap om klimaedringer og energiomstilling. Magasinet blir gitt ut i trykket versjon en gang i året, og blir jevnlig oppdatert på tograder.n

Du kan også bestille gratis klassesett av 2°C-magasinet 
 

 

Vi samarbeider også om Klimavakten som har oppdaterte tall relevant for klima- og energiomstilling. 

 

 

Explore the Earth system – en virtuell klimautstilling

På nettsiden Explore the Earth System kan du lære om jordsystemet og om hvordan forskerne bruker klimamodeller til å utforske klodens klima. 

Explore the Earth
Credit: NASA