The Bjerknes Centre is a collaboration on climate research, between the University of Bergen, NORCE, the Institute of Marine Research, Nansen Environmental and Remote Sensing Centre.

Bølgene du ser bryte mot stranden er bare et lite utvalg av alle dem som finnes i havet. Foto: Ellen Viste

Storm i et syltetøyglass

Livet på stranden eller ved svømmebassenget kan gi deg et overfladisk syn på bølger. Dette eksperimentet lar deg gå i dybden. Bølgene i dyphavet ville vippe den tøffeste surfer av brettet. 

Body
Indre bølger i syltetøyglass
Hell vann og matolje i et syltetøyglass, og lag en hank så du kan svinge glasset frem og tilbake.  Foto: Ellen Viste

Det er bølger over alt, ikke bare der hav møter luft. Når skyer har bølgeform, skyldes det bølger i luften. Langt nede i havet kan det noen steder oppstå bølger som er 200 meter høye.

Slike indre bølger kan du selv se hvis du heller vann og matolje i et syltetøyglass. Hell først i vannet, deretter oljen. Skru på lokket og fest et tau i glasset som hank. Sving glasset frem og tilbake. Hvor blir det bølger? Var det egentlig nødvendig å sette lokk på glasset?

Det du nå har sett, oppdaget Benjamin Franklin da han skulle krysse Atlanterhavet i 1762. Det som skulle være en enkel oljelampe, ble en liten modell av havet. 

I havet oppstår indre bølger på flater der vann med ulik tetthet møtes – når lettere vann ligger over tyngre vann. Det er akkurat det samme som skjer i havoverflaten, der lett luft ligger over vann som er mye tyngre. Atmosfæren skvulper ikke over selv om det er bølger i sjøen. 

Du kan lese mer om Benjamin Franklins oppdagelse her.

Martin King, som er forsker ved Uni Klima og Bjerknessenteret, har gjenskapt og filmet Franklins eksperiment.