Understanding climate
for the benefit of society

Bittesmå skjell viser klimaendringer

Hvor varmt var det egentlig for tre millioner år siden? Det kan prøvene ved Uni Klimas nye lab være med å gi et svar på.

Body

I begynnelsen av mai ble de første prøvene analysert i den splitter nye laben, som har fått navnet Uni Research Trace Element Lab. Siden har det gått i ett.

- Akkurat nå analyserer vi foraminiferer, dyreplankton fra havet, som er over tre millioner år gamle, forteller forsker Jørund Strømsøe i Uni Klima. Sammen med Amandine Tisserand driver han den nye laben.

Amandine Tisserand og Jørund Strømsøe driver den nye laben.

 

Kan se temperaturvariasjonen
Her blir først og fremst magnesium/kalsium-innholdet i marint dyreplankton analysert. Når plankton dør, legger det seg på havets bunn sammen med sedimenter, og blir dermed lagvis arkivert. 

Sedimentene blir siktet og de små skallene plukket ut under et mikroskop. Analysen sier noe om temperatur og salinitet i havet på den tiden dyreplanktonet levde. Dermed går det an å se hvordan temperaturen i havstrømmene har variert opp igjennom tiden.

- Vi bruker noen dager på å preparere prøvene før vi kan gjøre analysen, forteller Jørund, og viser frem et bitte lite rør med noen nesten usynlige små skall inni.

Vil utvide etter hvert
Planen er å analysere koraller, skjell og muligens også andre typer marint karbonat etter hvert.

Det finnes en håndfull andre laber i Europa som har spesialisert seg på Mg/Ca-analyser. Laben ved Uni Klima er åpen for alle som trenger å få gjennomført denne typen analyser. Her vil det være mulig å få analysert vannprøver og oljeprøver også, med en rask tilrettelegging av instrumentet.

- Foreløpig er det primært Uni Klima og Bjerknessenterets partnere i Europa som bruker laben, men vi er selvsagt åpne for andre typer analyser hvor man vil vite noe om elementinnhold i prøvene. Andre forskere i Uni Research som kan trenge å få gjennomført elementanalyser må gjerne ta kontakt, så kan vi se hva vi får til, sier Jørund.

Ikke tid til åpning
Instrumentet som brukes er en Agilent 720 ICP-OES, og 3. mai ble de første prøvene analysert. Noen offisiell åpning har ikke laben hatt ennå.
- Vi har ikke hatt tid. Instrumentet har gått for fullt de første ukene, sier Amandine noen få dager før mammapermisjonen begynner. Heldigvis er vikaren snart på plass.

Utstyret er finansiert av Senter for Klimadynamikk ved Bjerknessenteret, og laben blir sentral for forskerne her.