Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Norce, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet.

830 results

Klimaminister Ola Elvestuen møter forskere fra UiB, Bjerknessenteret og University of the South Pacific på FNs klimakonferanse. Sammen tar de opp interaksjonen mellom hav, klima og is- og snødekke.

Store svingninger observeres i Golfstrømmens nordlige gren, men det er så langt ingen tegn til en svekket strøm, viser nytt studie av vår viktigste varmekilde.

– Jeg ser frem til å dra tilbake i felten, sier ph.d.- stipendiat Sonja Wahl. Nylig returnerte hun fra sitt første feltarbeid, på Grønland.

Har vi riktig verktøy for å nå Paris-målene? Leverer klimamodellene det vi trenger for å takle klimaproblemet? Dette er spørsmål landets klimamodellører har stilt seg denne uken.

Når FF «Kronprins Haakon» legger ut fra Longyearbyen, har masterstudenten Aleksander Libæk fått hyre. Han skal hente inn data fra havstrømmer i Arktis som han skal jobbe med i årene framover. For forskerne er det bare ett problem: Isen er ikke der.

Ved å ta opp CO2 gjør havet oss en tjeneste. Men denne servicen har en kostnad – havforsuring. I sommer har Are Olsen, Nadine Goris, Siv Kari Lauvset og Ingunn Skjelvan oppsummert problemet rundt havforsuring for FNs miljøprogram UNEP.

Hvis man vil varsle primærproduksjonen i Barentshavet et år eller ti fremover, er det viktigere å kjenne temperatur- og strømforholdene i havet enn næringsinnholdet her og nå.

Eystein Jansen er en av forfatterne av artikkelen som viser at Grønlandsisen er meget følsom for innholdet av klimagasser i atmosfæren.

Med den nye 1.5°C-klimarapporten fra FN som bakteppe for ein verden i hurtig endring, har bergenselevar sjølve sett på korleis tre sentrale deler av klimasystemet varierer over tid. Den 24. oktober presenterte dei arbeidet for Iselin Nybø.

På Shanghai-rangeringen for 2018 blir faget oseanografi ved Universitetet i Bergen rangert som nummer ti i verden. Det gleder professor i oseanografi ved UiB og Bjerknessenteret, Ilker Fer, som nylig returnerte fra det første toktet i Arven etter Nansen-prosjektet.

Lea Svendsen ble først overrasket over hvordan Stillehavet påvirker temperaturen i Arktis om vinteren. Nå er resultatene publisert i Nature Climate Change, samtidig som Stillehavet igjen er på vei inn i en ny varmeperiode.