Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, NORCE, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet. 

Oda Eiken

Bio her.

Linje.

Linje.

All panel participants agreed during the first round table at the 4th Nordic Conference on Climate Change Adaption that more collaboration between stakeholders are necessary in order to create the best adaptions solutions.

Hold av onsdag 28. september og bli med på en reise inn i klimaforskningens verden og lær mer om karbon i havet, sild, fortidens ekstreme temperaturskifter og globale temperaturrekorder! 

Bergen, Kvinnherad og Kvam er blant kommunene i Hordaland som de kommende årene skal få skreddersydde, lokale klimadata fra forskere ved Uni Research og Bjerknessenteret

Ny rapport om luftforurensning i Bergen viser at det ikke er supplyskipene i havna som har stor skyld i giftlokket som legger seg over Bergen sentrum. Det er bilkjøring og vedfyring som står for største del av utslippene.

Varmt vatn frå Atlanterhavet truar med å smelte havisen i Arktis. Det stadig minkande havisdekket slepp i aukande grad gjennom energien frå vinden, som dermed kan blande opp meir av det varme vatnet som finst i djupet nord for Svalbard, skriv Algot Petersson i tidsskriftet Naturen.

Menneskeskapt global oppvarming er uomtvistelig, og kan observeres i en rekke elementer i klimasystemet. Effektene på natur og samfunn er i hovedsak negative. I forhold til togradersmålet er vi nå omtrent halvveis, og målet om å begrense oppvarmingen til 1.5 grader vil med stor sannsynlighet passeres innen få tiår med dagens utslippsbilde.

Alle aktuelle byrdefordelingsberegninger innebærer at Norge har et forholdsis stort ansvar for å kutte utslipp. Utslippsreduksjonene som som oppnås fra nå og til 2030 har stor betydning for å nå togradersmålet i 2050. 

Beregninger viser at det er under 10% sjanse for å nå togradersmålet. Både to grader og 1,5 gradersmålene er kun mulige med umiddelbare sterke reduksjoner i klimagassutslipp.

En to graders endring i temperatur blir ikke jevnt fordelt geografisk sett. De største endringene skjer i Arktis og over land.

Det pågår allerede vesentlige klimaendringer som kan knyttes til menneskeskapte klimagassutslipp. Og disse endringene er merkbare i vårt land.