Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Arctic Frontiers samler politikere, næringsliv og forskere i Tromsø hele denne uken. Følg fellesprogrammet i konferansen her.  

Live stream fra Arctic Frontiers i Tromsø

Konferansen Arctic Frontiers i Tromsø samler politikere, næringsliv og forskere denne uken, deriblant mange representanter fra UiB og Bjerknessenteret. Se livestream her. 

Body

Konferansen som har et fokus på forskningens rolle i samfunns- og næringsutvikling i nord, har en topptung åpning mandag morgen.  Norges statsminister Erna Solberg, Juha Sipilä statsminister i Finland, samt Margit Wallström, utenriksminister i Sverige er blant deltakerne åpningssesjonen, der de vil diskutere et Arktis i endring. Mens politikere diskuterer ulike perspektiv på Arktis mandag og tirsdag. I kraft av sin rolle som president i UNESCOs havkommisjon, deltar professor Peter M. Haugan deltar i panelet som diskuterer havets næringspotensiale mandag

Klimaminister Vidar Helgesen og UiB-rektor Dag Rune Olsen. Foto: Gudrun Sylte
Klimaminister Vidar Helgesen og UiB-rektor Dag Rune Olsen. Foto: Gudrun Sylte

Forskerne overtar stafettpinnen til den vitenskaplige delen av konferansen fra onsdag av. Tor Eldevik, professor i oseanografi ved UiB og forskningsleder ved Bjerknessenteret, leder åpningsseansen av den vitenskaplige delen av konferansen onsdag. Eldevik har vært engasjert i Arctic Frontiers siden 2014, og deltar i konferansens "Strategic Science Committee" som planlegger kommende års tema. 

– Årets fokus på forskningens rolle i samfunns- og næringsutvikling i nord er mer aktuelt enn noensinne, og biodiversitet er da et nøkkelord, spesielt knyttet til det relativt ukjente økosystemet i havområdene som til nå har vært isdekket. Det er gledelig at det aktive og kompetente arktiske forskningsmiljøet i Bergensområdet, med aktører som UiB, Bjerknessenteret, GCE Subsea med flere, tar del i de sentrale spørsmålene rundt framtidens Arktis, sier Eldevik. 

Carin Andersson ved Uni Research og Bjerknessenteret har bygget opp en forskningsgruppe rundt sclerokronologi, som bruker skjell for å kunne fortelle om klimavariasjon i vannmassene rundt Færøyene.  Torsdag blir det en egen sesjon som tar for seg slike nye forskningsmetoder som Andersson og hennes gruppe representerer. Fabian Bonitz og Tamara Trofimova ved Uni Research og Bjerknessenteret presenterer sine siste resultater i denne sesjonen. 

Les også på uib.no:  Samfunnsvitere vil inn i klimadebatten